JaVaWa wint Promotor MrGPS Award 2013! GPS Expert een eervolle vermelding!

Inhoud van deze Blog:

 • Uitslag Promotor MrGPS Award 2013
 • Oregon 600 is leverbaar
 • Lifetime Update naar de Computer
 • Tips voor (zumo 350) Motorrijder

 

Uitslag Promotor MrGPS Award 2013

De Promotor MrGPS Award 2013 is dit jaar voor het eerst uitgereikt en JaVaWa is de winnaar! Tweede is het programma Tyre van Jan Boersma geworden.

We zijn trots dat JaVaWa heeft gewonnen, programma's zoals de JaVaWa GMTK en JaVaWa Device Manager zijn mede door ons tot stand zijn gekomen. Veel denk en testwerk om JaVaWa te helpen om deze programma's te maken.

Als u vragen heeft of problemen met deze programma's, dan kunt u die vragen op ons GPS Expert forum, JaVaWa en mijzelf proberen u dan te helpen.

Wij als GPS Expert / Marco Pietersma krijgen een eervolle vermelding voor alle hulp die we hebben geboden de afgelopen jaren.
 

Zijn we blij mee!

 

Oregon 600 is leverbaar:

De Garmin Oregon 600 is ondertussen leverbaar geworden. De ander modellen 600t, 650 en 650t (650 is met camera, de t staat voor Topo EU). Ik heb deze kort in mijn handen gehad, maar dit is wel een heel mooi toestel. Scherm en bediening is super en qua instelbaarheid lijkt de Oregon op de Montana. Dit maakt het ook weer tot 1 van de meest instelbare toestellen en mogelijk daardoor extra complex.

Het aantal foutjes in de firmware lijkt erg mee te vallen en de Oregon 600 is daarmee stabiel in gebruik. Compliment voor Garmin in deze!

In de spoor/track opname zit nu ook een Auto pauze mogelijkheid, zodat bij stilstand er geen spoor (met miswijzingen) word opgenomen.

       

 

 

Lifetime Update naar de Computer:

Lifetime update van de City Navigator kaart gaat nu standaard via programma Garmin Express, alleen dan staat de kaart (bij voldoende ruimte in de GPS) alleen in de GPS en niet op de computer. Verwijder Garmin Express van de computer (Control Paneel - Programma's) en gebruik het Garmin MapUpdater programma, hierin zit de keuze voor Toestel en kaart. Meer Express info...

Om een LifeTime update (groot Europa) volledig in de GPS te krijgen als deze te weinig vrije ruimte heeft, dan kunnen we naderhand extra kaarten bijladen met MapInstall, maar beste is om de procedure te herhalen en alles op een (micro)SD kaart te plaatsen van minimaal 4 Gb groot. Dit kost de minste moeite van ons zelf. Gebruik de JaVaWa Device Manager om daarna in de GPS te kijken of er nog een City Navigator kaart in de GPS zelf zit en verwijder die dan.

De CN 2013.XX 3D kaart is 3D gebouwen kan kan altijd verwijderd worden, geeft ook weer wat ruimte. Zie hier ook een procedure voor plaatsen van LifeTime op SD kaart...

 

 

Tips voor (zumo 350) Motorrijder:

 • Kijk naar onderstaande YouTube film: "FF" een route via BaseCamp laden in de zumo 350 en zet de routepunten op niet waarschuwen.
 • Maar let op, bij lange routes hier en daar wel een routepunt op waarschuwen zetten. Dat is makkelijker om de route eenvoudig weer op te pakken bij fout of anders rijden.
 • Zorg dat de benzinemeter in de zumo 350 uit staat, (Kaart - 2streepjes - Brandstofinstellingen). Als deze aan staat geeft dat regelmatig een bevroren of uitgeschakelde zumo 340/350. zonder brandstof meter gaat het wel goed!
 • Algemeen: schrijf de namen en adressen van je Hotels/Campings, op, op papier of bv in de agenda van je smartphone. Dat als de GPS eens niet wil of kapot is, je nog steeds je hotel weet te vinden.
 • Routes totaal verwijderen uit de zumo 350 is wat lastig dit kan alleen een voor een nu. Maar met de JaVaWa Device Manager kun je alle of een deel van de geladen Trips verwijderen. Dan ook de Current.gpx en Temp.gpx bestanden verwijderen en dan zijn snel het teveel aan Trips/Routes uit de zumo 350 te verwijderen.
 • Controleer met de JaVaWa Device Manager of je GPS nog voldoende ruimte heeft, zeker na laden van een nieuwe Lifetime City Navigator kaart.
  Minimaal 30 tot 50 Mb vrije ruimte dient er te blijven, anders kan het voorkomen dat de GPS niet meer herkend word door de computer en kunnen er vastlopers optreden.