De wereld verandert

In ons geval praat ik specifiek over de GPS en de navigatie wereld. Als GPS Expert zijn we ondertussen een jaartje of 5 bezig en in die 5 jaar is er wel wat veranderd, maar toch ook weer niet zo heel veel, zeker op het gebied van routeplanning voor auto en motor is niet vele veranderd, 4x per jaar een nieuwe kaart en af en toe een nieuw toestel.

 
In de Outdoor zien we ondertussen een nieuwe reeks Garmin toestellen, maar met of zonder knopjes, de basis voor allemaal is hetzelfde en ze doen het voornamelijk met tracks, het broodkruimelspoor van iemand die de route al eens heeft gedaan en dat op internet gezet, zeker bij wandelen en fietsen.
 
Veel vragen ook over lange afstandsroutes naar bijvoorbeeld Rome, of Santiago de Compostella, of door Azie. Maar ook steeds meer racefietsers die de fietscomputer hebben vervangen voor een Garmin Edge en graag routes willen rijden.
 
Maar de laatste dagen en weken gaat het heel snel met de veranderingen:
 
 
 
De kaarten worden steeds beter en er zitten steeds meer wegen in en we kunnen ze routerend gebruiken, we krijgen dus begeleiding, wat ik dan meestal de TomTom route noem. In de auto heel vanzelfsprekend, maar buiten in het vel en bos veel minder vanzelfsprekend. Initiatieven zoals Openfietsmap.nl (gratis, maar het is wel aardig om te doneren voor de moeite) maken ons het leven een stuk eenvoudiger door nu al voor heel West Europa ons de fietspaden zo goed mogelijk te presenteren, zodat we makkelijk gerouteerd een route kunnen volgen.
 
 
 
 
En nu sinds kort geeft Garmin ook toe aan de gebruikerswensen om meer met Routes te kunnen doen, waar we vroeger in onze Outdoor GPS maar 4 keuzes hadden; auto/motor, voetganger, fiets en direct zijn er nu vele bijgekomen, waarbij ook de vermijdingsinstellingen veel uitgebreider zijn gemaakt en die word onthouden per activiteit..... lees hier meer (in het Engels).
 
De activiteiten die er nu zijn; auto, terreinwagen/quad, truck, motorfiets, offroad motor, lopen, wandelen, alpinisme, fietsen, toerfietsen, mtb/atb en direct (hemelsbreed/vogelvlucht).
 
Beschikbaar in Garmin BaseCamp voor Windows en voor Mac en in de GPS toestellen Montana, GPSmap 62/78 en Oregon 450/550. De Edge 800, Dakota 20 en eTrex 20/30 toestellen krijgen later deze uitbreidingen.
 
 
 
En de laatste stap is nu ook genomen, de kaart die deze activiteiten ondersteunen. De nieuwe Topo Duitsland 2012 pro en TransAlpin 2012 Pro kaarten bieden ondersteuning voor de activiteiten, zodat we als wandelaar kunnen aangeven of we wel of niet stijle wegen willen bewandelen en we specifiek over deze wandelpaden worden geleid. EN de Mountainbiker volgt weer een ander pad en andere route, vanwege zijn/haar gekozen routeactiviteit.
 
 
 
 
 
 
Een andere ontwikkeling is dat we toch ook zien dat de concurrentie sterker, maar vooral beter zien worden. Zo heeft Mio een nieuw racefiets toestel op de markt gebracht, de Mio Cyclo 300 die met Open Source Maps kunnen werken en een Surprise route kan maken op basis van tijd of afstand, een uniek toestel daardoor!
 
Voorbeeld hoe in een Mio Cyclo 300 een surprise route te maken
 

 
CompeGPS TwoNav Advantura outdoor GPSEn ook het merk CompeGPS met de TwoNav series toestellen en TwoNav software, waarbij de software in de eigen toestellen en de losse software voor iOS, Android, Windows en Mac OS X en die qua functionaliteit gelijk over alle platformen heen. Men kent ook een licentiestructuur om meerdere apparaten van je kaart en software te voorzien.
TwoNav software kent twee “kanten” de onroad/auto kant met kaarten van Teleatlas en het plannen van routes over wegen en de Outdoor kant die geschikt is voor het volgen van tracks.
 
 
 
CompeGPS Land software voor Windows en Mac
Voor het plannen en beheren van de routes, tracks en waypoints heeft CompeGPS hun eigen planningsoftware LAND voor Windows en Mac OS X.
Nog niet zo gebruiksvriendelijk als de concurrentie, maar wel degelijk potentie.
 
 
 
 
 
 
En de laatste verandering is misschien wel de nieuwe MapSource Videocursus van Mr. GPS die binnenkort word uitgebracht. Een dubbel DVD vol met videoinstructies over hoe het beste Auto en Motor routes aan te passen met behulp van het Garmin programma MapSource.
 
Er zijn maar 2 organisaties die GPS cursus geven voor Auto en Motorrijders op zeer regelmatige basis en dat zijn Waypoint en wijzelf in de samenwerking GPSopleiding en GPS Expert, waarbij wij als enige Windows en Mac ondersteunen. De videocursus is absoluut een aanvulling op dit gebied en ik heb deze cursus zelf nog niet gezien, maar het zal vast invloed hebben op het aantal cursisten, waarschijnlijk minder cursisten per jaar, maar misschien ook wel meer, aangezien meer mensen het gaan proberen zelf te doen. Ook worden de GMTK en JDM  behandeld voor het beheren van kaarten op en tussen PC's en Mac's en in het GPS toestel.
 
We zien dat ook aan het boekje GPS Wijzer, heel vele mensen hebben het boekje, maar komen toch naar een cursus bij ons, het boekje is nog niet duidelijk genoeg. Iemand die tegen je praat en je uitleg geeft en vragen kunt stellen is toch heel anders.
 
De videocursus is een mooie verzameling van instructies die ook prima als naslagwerk kan dienen. Veel mensen zijn op cursus geweest, maar zeer menselijk, vergeten ook weer een hoop, want we doen het route maken niet vaak genoeg en dat kan een DVD in de kast goed helpen om weer even de finesses te weten, om zo weer met gemak de routes 1x per jaar aan te passen voor de jaarlijkse motor/auto rit.
 
Wij zelf geven geen cursus meer in MapSouce (behalve op verzoek bij Privé GPS cursus) en geven alleen nog maar les in Garmin BaseCamp voor Windows en Mac, MapSource is verlaten door Garmin en het is nu beter om direct BaseCamp te leren dan later nog een extra overstap te moeten maken.
 
Compilatie van 10 minuten van Mr. GPS videocursus Garmin MapSource

 
 

En?!   Het is zomer! Eindelijk!

Zomer op 25 mei 2012 in Nederland
 
Ik ga er van genieten, want dat is iets wat niet veranderd, genieten van mooi weer Wink

 
Marco Pietersma
25 mei 2012